FAQ2019-10-11T14:40:37+02:00
Wat is ‘event design’?2019-10-11T15:04:12+02:00

Eigenlijk is het eenvoudig. Event design is Engels voor ‘opzet van je bijeenkomst’. (Mensen geven dingen tegenwoordig nu eenmaal graag een Engelse naam.)

Het gaat niet zo zeer om de locatie, de catering, de uitnodigingen, of andere logistieke aangelegenheden, maar vooral om wat er op het programma staat. Waaruit bestaat jouw bijeenkomst? Wat gaat er gebeuren? En waarom gaat dat gebeuren? Wie gaat dat doen? En hoe? Hoe zorg je ervoor dat iedereen aan het eind van de bijeenkomst naar buiten gaat met het gevoel dat ze blij zijn dat ze er bij waren?

In een goed ontwerp voor een bijeenkomst is nagedacht over wie er komen en waarom ze komen. Het doel van je bijeenkomst kun je niet helder en concreet genoeg hebben. En als je weet wat je doel is, dan kun je na gaan denken over hoe je dat doel het beste kunt bereiken. Dat is meestal niet met een reeks sprekers op het podium, maar juist met een afwisselend programma waar de deelnemers meedoen in plaats van slechts luisteren.

Ik kan je helpen met het opzetten van een aantrekkelijk programma. Samen komen we tot de ideale invulling van jouw bijeenkomst; tot een prachtig event design.

Wat zijn de thema’s waarop Dagverlichter werkt?2019-10-17T15:11:43+02:00

Ik heb ‘aantoonbare affiniteit en ervaring’ op het gebied van

  • zorg

  • sociaal domein

  • onderwijs

  • wetenschap en onderzoek

  • migratie en integratie

  • duurzame ontwikkeling

  • jeugd(zorg)

  • ruimtelijke ordening

Maar wat ik zo leuk vind aan mijn werk als dagvoorzitter, is dat ik telkens nieuwe dingen leer. Ik lees me graag en makkelijk in op nieuwe onderwerpen. Ik ben een generalist: ik weet graag overal wat van (sommigen noemen mij nieuwsgierig) en merk telkens weer dat alles interessant wordt, zodra je je er in verdiept. En een voordeel is bovendien dat ik, door bijeenkomsten over verschillende onderwerpen te leiden, goed in staat ben dwarsverbanden te leggen.

Ik geloof dat het niet nodig is om als dagvoorzitter inhoudelijk alles van het onderwerp van jouw bijeenkomst te weten. De organisator, de bezoekers en de experts die worden uitgenodigd weten altijd meer dan ik. Maar ik kan jullie er wel mee helpen om dat wat jullie weten en kunnen, met elkaar te delen en aan elkaar door te geven. Het thema maakt niet uit, als de vorm klopt. En daar kan ik je juist goed bij helpen. (Zie ook ‘Wat is event design?‘.)

Wat is een goede dagvoorzitter?2019-10-11T15:00:17+02:00

Wat een goede dagvoorzitter is, hangt af van het type evenement waar je een dagvoorzitter voor zoekt. De dagvoorzitter moet passen bij het publiek en bij jou als organisator. Heb je dezelfde ideeën over de sfeer die je tijdens het evenement wilt creëren? Heeft de dagvoorzitter de juiste ‘energie’?  Dat zijn vragen waar je duidelijk JA op moet kunnen zeggen.

Dat gezegd hebbende, vind ik dat een aantal kenmerken niet kunnen ontbreken bij een goede dagvoorzitter. De dagvoorzitter moet vóór alles de tijd goed bewaken. Daarnaast vind ik dat je kunt verwachten dat een dagvoorzitter zich goed voorbereid. En een goede dagvoorzitter beseft dat het niet om de dagvoorzitter draait, maar om de deelnemers en het gezamenlijke doel dat zij nastreven.

Om mijzelf voortdurend te verbeteren als dagvoorzitter, maak ik veel gebruik van de kennis van en intervisie met mijn vakgenoten van de vakgroep GoedeDagvoorzitters.

 

Wat is het beste moment om een dagvoorzitter te zoeken voor onze bijeenkomst?2019-10-11T14:20:33+02:00

Het beste moment om een dagvoorzitter te zoeken is het moment waarop je weet dat je een bijeenkomst/event wilt organiseren. Het voordeel is dat de dagvoorzitter dan met je mee kan denken over het programma. Zeker als het organiseren van een bijeenkomst niet je dagelijkse werk is, dan kan de dagvoorzitter veel voor je betekenen.

Dagverlichter denkt graag met je mee over het doel van je bijeenkomst, over de doelgroep en over hoe je het doel met deze doelgroep kunt bereiken. We stellen dan samen een gevarieerd en aantrekkelijk programma op, waar de deelnemers achteraf over zullen zeggen “blij dat ik daar bij ben geweest”.

Natuurlijk kun je ook op een later moment (of zelfs op het laatste moment) een beroep op mij doen. Ook dan sta ik paraat om je dag te verlichten!

Doe je ook bijeenkomsten in het Engels?2019-11-15T16:26:32+01:00

Yes, I do. Ja, die doe ik ook.

Resultaten uit het verleden: regelmatig leid ik bijeenkomsten in het Engels. Bijvoorbeeld bij de Universiteit van Amsterdam, op het IDFA of het jaarlijkse internationale congres over elektrisch vervoer rEVolution.

Ik heb een proefschrift geschreven in het Engels en tijdens dat promotietraject ook vaak in het Engels gepresenteerd. Engels is voor mij dus een vreemde taal die ik me behoorlijk goed heb eigengemaakt.

Dus ook voor een bijeenkomst met Engels als voertaal: you’ve come to the right place!

Kan ik bij Dagverlichter terecht voor presentatiecoaching?2019-10-11T15:23:06+02:00

Jazeker.

Voor een groep staan en een goed verhaal vertellen is niet niks. Ik doe het vaak, en graag, en zonder al te veel moeite, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt.

Ik help je graag met het voorbereiden van je presentatie. Hoe sta je er bij? Wat vertel je? Hoe vertel je dat? Welke hulpmiddelen gebruik je en hóe doe je dat (liever géén slides, dan slechte slides!)? En hoe ga je om met je publiek?

Ik begeleid mensen één-op-één of in een groep.

Ga naar de bovenkant